Repeater Functies

Uit Projectgroep .540
Ga naar: navigatie, zoeken

DTMF ontvangst en zenden.

ZVEI ontvangst en zenden

1750 Hz detectie

Telnet besturing (evt via internet)

Voice berichten

Toon generator

Meetzender, tonen ontvangen en zenden

Gevoeligheid meting

temperatuur controle (eindtrap)

wekker, timer, aan/uit instellingen

DTMF controle/aansturing.

Extra receiver input.

UDP bereikaar/aanstuurbaar


De algemene loop wordt bepaald door de digitale squelch. Als deze meting hoger uitkomt als de ruis zet ik de zender aan (*) en wordt de microfoon ingang open gezet. De callgever laat zich mixen met de eerste signalen van het ontvangende station. QSO start. Daarna komt de software in een loop. Deze loop kan alleen gestopt worden als er een timeout wordt gehaald. Ik noem dit "einde QSO". Als deze komt spring ik uit de loop. Alles begint weer vanaf begin. Als QSO begonnen is kunnen er 3 omstandigheden zich voordoen, 1) sterk signaal 2) zwak signaal 3) geen signaal

Bij zwakke signalen probeer ik de microfoon ingang open te houden zodat signalen in de ruis worden doorgegeven. Sterke signalen krijgen een roger beep of snotneus, voice S-Punt of sterkte S-punt of beide.


LM75 i2c temp sensor houdt temperatuur in de gaten van de eindtrap. De temperatuur wordt naar terminal gestuurd, zowel tijdens QSO als in idle mode. Uitsluitend als indicatie, als temp tever oploopt wordt niks gedaan. (Evt via UDP extern opvraagbaar en kan aktie worden ondernomen)

Repeater temperatuur sensor.JPG

Elke einde QSO status wordt momenteel geteld. Dus als repeater wordt aangesproken met een signaal en dit dignaal verdwijnt dan zal worden gewacht op een vervolg signaal. Als dit signaal niet komt wordt einde QSO gehaald. Dit hoogt de teller op. De teller wordt in EEPROM opgeslagen. Een reset zal de opgeslagen waarde weer herstellen. UDP verbinding in ontwikkeling met PE1KDA.

3 TCP/IP poorten zijn beschikbaar : 1) Configuratie poort 2) Terminal poort 3) Security poort 4) UDP


Poort 23,24 en 26 zijn beschikbaar op IP-Adress van de repeater. Adres afhankelijk van provider. Adress alleen bekend bij beheerder(s). Poort 23, 26 zijn passwoord beveiligd. Dit zijn de instel poorten en dienen beveiligd te zijn. Poort 24 is read-only. Elke poort kan maar 1x verbonden zijn met 1 host. Verschillende hosts kunnen verbonden zijn met verschillende poorten.


Port UDP, poort nummer 5000, parameters repeater opvraagbaar. Lijst beschikbaar. Parameters zijn dynamisch te wijzigen. Waardes worden NIET in EEprom opgeslagen.

DTMF controle kanaal; Repeater scant nu tussen 2 kanalen. Als op kanaal 1 een signaal wordt aangeboden zal dit voor rang hebben tov kanaal2. Als kanaal 2 wordt gebruikt kunnen alleen DTMF tonen worden gebruikt. Geen spraak of andere modulatie wordt ondersteund. Juiste ontvangst van code wordt beantwoord op zelfde frequentie dmv speciale audio code. Deze vorm van repeater controle kan worden aan/uit geschakeld in de configuratie. Momenteel aan Aangezien TCP/IP wel eens plat gaat raad ik aan deze controle kanaal open te zetten. Op deze frequentie kunnen we de repeater resetten. Gebruik en frequentie en squelch zijn vrij instelbaar van dit 2e kanaal. Mocht 2e kanaal frequentie in gebruik zijn dan heeft dit invloed op kanaal 1. Indien ongewenst, input freq aanpassen en doorgeven aan beheerders Controle kanaal is belangrijk.


Note : Als 1750 en CTCSS optie aangeschakeld is geldt dit ook voor het controle kanaal. Dus eerst open piepen en dan de DTMF code, vervolgens de mic los laten en als code goed is ontvangen zal de repeater op kanaal 2 een drie-toon laten horen.


Beveiliging: Als QSO aktief is en door omstandigheden geen controle meer over de repeater is kan via poort 26 een harde reset gegeven worden. Na ingeven van password wordt de squelch METEEN op 1000 gezet waardoor de ontvanger niet meer zal werken, de repeater staat "uit". Dit is alleen op te heffen door op poort 23 een telnet verbinding te maken en via optie D, de squelch weer op 472 te zetten.


2e Ingang: Audio van 2e ingang is altijd gekoppeld aan microfoon ingang (audio level instelbaar via potentiometer). Dat betekend dat als er een tweede set gekoppeld is dan zal de audio hoorbaar zijn als de repeater op 70cm in wordt geschakeld. Er is tevens een schakelende ingang beschikbaar via opto coupler. Als deze wordt aangesproken dmv een spanning > 1,5v dan komt repeater op 70cm op. Als de 70cm repeater aangeschakeld wordt dan wordt ook de 2e uitgang dmv een relais aangeschakeld. Alle input/output poorten worden op de 16 polige uitgangs connector doorgegeven. Zie onderstaand aansluiting gegevens. Opto coupler ingang kan dmv configuratie worden aan/uit geschakeld. 2e ingang kan natuurlijk altijd uitgeschakeld worden door spanning te onderbreken.